U 2010. godini u Srbiji je realizovana ukupna proizvodnja mesa od 472.000 tona, što predstavlja rast od 3,3 posto u odnosu na 2009. godinu, odnosno za 6,3 posto je veća u odnosu na period od 2001-2009. godine. U 2010. godini u odnosu na 2009. godinu, ostvarena je manja proizvodnja goveđeg, junećeg i telećeg mesa za 4,4 posto i ovčijeg i jagnjećeg mesa za 7,1 posto, dok je proizvodnja svinjskog mesa veća za 6,8 posto, a živinskog mesa za 5,5 posto. Međutim, u poređenju sa prosečno ostvarenom proizvodnjom u periodu od 2001-2009. godine, proizvedeno je više svih vrsta mesa i to svinjskog mesa za 3,1 posto, goveđeg i junećeg mesa za 7,5 posto, živinskog mesa za 21,7 posto i ovčijeg i jagnjećeg mesa za 15 posto. U 2010. godini proizvodnja kravljeg mleka iznosila je 1,46 milijardi litara, a ona ostvaruje višegodišnju stagnaciju i pored toga što je ostvarena veća produktivnost u uslovima smanjenog broja grla mlečnih krava.
U 2010. godini u Srbiji je realizovana ukupna proizvodnja mesa od 472.000 tona, što predstavlja rast od 3,3 posto u odnosu na 2009. godinu, odnosno za 6,3 posto je veća u odnosu na period od 2001-2009. godine.
U 2010. godini u odnosu na 2009. godinu, ostvarena je manja proizvodnja goveđeg, junećeg i telećeg mesa za 4,4 posto i ovčijeg i jagnjećeg mesa za 7,1 posto, dok je prroizvodnja svinjskog mesa veća za 6,8 posto, a živinskog mesa za 5,5 posto. Međutim, u poređenju sa prosečno ostvarenom proizvodnjom u periodu od 2001-2009. godine, proizvedeno je više svih vrsta mesa i to svinjskog mesa za 3,1 posto, goveđeg i junećeg mesa za 7,5 posto, živinskog mesa za 21,7 posto i ovčijeg i jagnjećeg mesa za 15 posto.
U 2010. godini proizvodnja kravljeg mleka iznosila je 1,46 milijardi litara, a ona ostvaruje višegodišnju stagnaciju i pored toga što je ostvarena veća produktivnost u uslovima smanjenog broja grla mlečnih krava. Preračunato po stanovniku u 2010. godini ostvarena je proizvodnja od 200 litara, odnosno po hektaru obrađenih oraničnih površina 443 litra. Realizovana proizvodnja kravljeg mleka u 2010. godini manja je za 1,1 posto, u odnosu na 2099. godinu, a u odnosu na prosek iz 2000-2009. godine manja je za 6,5 posto.
Uzroci nestabilnih kretanja na domaćem tržištu mesa, pre svega, su u činjenici narušenih pariteta cena, gubitka tržišta, ograničenih mogućnosti u izvozu (sa izuzetkom junećeg i termički obrađenog svinjskog mesa), smanjene kupovne moći stanovništva, narušenog sistema finansiranja i podsticaja, nedovoljnih sredstava u agrarnom budžetu, dezintegracije u procesu proizvodnje na relaciji primarna proizvodnja i prerada (zbog loše obavljenog procesa privatizacije), neadekvatnog funkcionisanja robnih rezervi.